Australia bije rekordy

Australia powoli bije kolejne rekordy. Tym razem w eksporcie jagnięciny – do krajów Bliskiego Wschodu, Stanów Zjednoczonych, Japonii, Francji oraz do krajów południowo-wschodniej Azji.

W październiku br. Australijczycy wyeksportowali po raz kolejny rekordową ilość mięsa jagnięcego, wynoszącą 24,2 tys. ton. Jest to wynik o 16% większy, niż przed rokiem.
Od początku br. do końca października, wywóz tego gatunku mięsa z Australii osiągnął poziom 197,2 tys. ton i wszystko wskazuje na to, że do końca 2014 r. przekroczy prognozowany wcześniej pułap 218 tys. ton.
W październiku br. wywóz australijskiej jagnięciny do krajów Bliskiego Wschodu ukształtował się na poziomie 6,3 tys. ton i był o 23% większy niż przed rokiem. Był to zarazem największy miesięczny eksport jagnięciny w tym kierunku odnotowany od 1994 r.
Równie wysoki okazał się eksport tego gatunku mięsa do Stanów Zjednoczonych, który zwiększył się o 22% do 5,1 tys. ton, tj. poziomu najwyższego od października 2007 r. (5,4 tys. ton).
Dostawy do krajów południowo-wschodniej Azji wzrosły o 29% do 1,4 tys. ton, natomiast wysyłki do Japonii oraz Francji zwiększyły się odpowiednio o 113% do ponad 1 tys. ton oraz o 32% do 839 ton. Dla porównania, eksport do Chin obniżył się o 5% do 3,8 tys. ton. Niższy okazał się także wywóz do Wielkiej Brytanii (spadek o 18% do 735 ton) oraz Kanady (spadek o 16% do 568 ton).
Źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności