fbpx

Apel o pomoc

Producenci biopaliw w Polsce chcą rozpoczęcia dyskusji mówiącej o rzeczywistych przyczynach wzrostu cen żywności. W tej sprawie wystosowali list do ministra gospodarki, w którym proszą o wsparcie. To reakcja branży na zarzuty, że produkcja biopaliw jest głównym sprawcą wysokich cen artykułów spożywczych.

To niewątpliwie czarne chmury nad branżą. Ostatnio do prasy przeciekł raport jednego z ekspertów Banku Światowego, że wzrost cen żywności to efekt produkcji biopaliw.

Z zawartych tam wyliczeń wynika, że bioester i bioetanol mógł wywindować ceny żywności nawet o 75%. Producentów biopaliw zdziwiły takie wyliczenia. Tym bardziej, że ostatnio publikowane raporty, mówiły już o znacznie mniejszym wpływie produkcji ekopaliw na ceny żywności.
Tomasz Pańczyszyn, Krajowa Izba Biopaliw: jeszcze niedawno mieliśmy do czynienia z taką kampanią, która dowodziła, że biopaliwa będą niszczyły silniki samochodowe. Dzisiaj w zasadzie te same środowiska znalazły kolejny bardzo ciekawy argument, że Biopaliwa są głównym elementem wzrostu cen żywności na świecie. To jest taki wybieg, bo problem jest o wiele bardziej skomplikowany.
I o tym właśnie przedstawiciele branży chcą rozmawiać z rządem. Zwrócili się już do szefa resortu gospodarki, z prośbą o rozpoczęcie publicznej dyskusji na temat rzeczywistych przyczyn wzrostu cen żywności. Zdaniem branży, winne temu są nie tylko biopaliwa ale również spekulacje na rynku surowców, rosnący popyt na żywność i słabe zbiory.

Analitycy rynku nie mają jednak wątpliwości, że branża biopaliwowa znalazła się w trudnym momencie, bo planowane korzyści dla środowiska z produkcji eko-paliw okazały się niewielkie. A raporty mówiące o wpływie na ceny żywności mogą skłonić do stopniowego wycofywania się z produkcji.
Andrzej Szczęśniak, ekspert rynku paliw: będziemy musieli na takie decyzje wycofujące się z biopaliw chwilę poczekać. Ale już dzisiaj wydać, że UE chyba nie wprowadzi tego przymusowego, obowiązkowego użytkowania 10% biopaliw w 2020 roku, ponieważ jest to trend bardzo kosztowny.
Eksperci wyliczyli, że do wyprodukowania 100 litrów biopaliwa, potrzeba tyle kukurydzy, ile przeciętny człowiek zjada w ciągu prawie roku.

Radosław Bełkot /AGROBIZNES/TVP1

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.