Amoniak w kurniku

0
2137

W fermach stosujących intensywny chów kurek i kur, w przypadku źle działającej lub braku wentylacji, w powietrzu wewnątrz wychowalni lub kurnika dochodzi do nagromadzenia się szkodliwych domieszek gazowych takich jak siarkowodór, dwutlenek węgla i szczególnie amoniak. Amoniak i jego związki bardzo silnie drażnią zewnętrzne błony śluzowe ptaków, a po wchłonięciu działają toksycznie na narząd oddechowy iukład nerwowy.

W konsekwencji młódki później wchodzą w nieśność, spada nieśność i masa znoszonych przez kury jaj oraz obserwuje się u ptaków spadek ogólnej odporności na czynniki chorobotwórcze. Dochodzi także do silnego podrażnienia błon śluzowych spojówek oka, a następnie do owrzodzeń i ślepoty. Dochodzi również do stanu zapalnego nabłonka tchawicy i oskrzeli oraz do uszkodzenia rzęsek, a w skrajnych przypadkach mogą nastąpić krwawe wylewy wtchawicy ioskrzelach.

Zimą, w wyniku źle działającej wentylacji, zwiększa się w kurniku wilgotność, następuje zawilgocenie ściółki i odchodów oraz zwiększa się emisja amoniaku. Dążąc do utrzymania w chowie wysokiego dobrostanu, a w tym do odpowiedniej wymiany wkurniku powietrza, można z powodzeniem uniknąć wielu chorób iutrzymać stan zdrowotny stada na wysokim poziomie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności