W krajowym skupie, po sześciu tygodniach wzrostów, w dniach 12–18.03.2018 r. spadły ceny żywca wieprzowego. Zakłady mięsne, objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za 1 kg trzody chlewnej przeciętnie płaciły 4,65 zł, o 3% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 4% więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku żywiec wieprzowy był o 7% tańszy.
– Spadek cen wieprzowiny, w porównaniu z poprzednim tygodniem, odnotowano również w większości krajów Unii Europejskiej. W dniach 12–18.03.2018 r. za świnie rzeźne klasy E średnio w UE płacono 146,68 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Żywiec ten był o 4% droższy niż przed miesiącem, ale o 6% tańszy niż przed rokiem. Jak informuje KOWR cena wieprzowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wynosiła 145,51 EUR/100 kg i była o 3% wyższa niż w Hiszpanii, o 9% wyższa niż we Francji w Holandii, o 11% wyższa niż w Danii, ale o 4% niższa niż w Niemczech.
Źródło: KOWR