fbpx
Strona głównaCenyRynek mięsaAktualne ceny tuczników: rynek w głębokiej zapaści

Aktualne ceny tuczników: rynek w głębokiej zapaści

Hodowla trzody chlewnej nie raz w naszym kraju znajdowała się w głębokim dołku, ale zawsze z niego szczęśliwie wychodziła. Tym razem może okazać się, że jest to  głęboki dół , którego  jeśli nie będzie pomocy rządowej  branża hodowlana może zostać pogrzebana. 

Oferowane w skupach ceny za dostarczone tuczniki są często poniżej kosztów produkcji. Dlatego dziś już wielu rolników zastanawia się nad zmiana profilu produkcji. Z jednej strony branże dobijają podmioty skupowe , które chcą zarobić na kryzysie, a z drugiej  sprowadzane przez zakłady ubojowe do Polski świnie z Niemiec.

A tu trzeba jeszcze  zakupić paszę, której cena z miesiąca na miesiąc rośnie oraz porządnie się przy świniach narobić – narzekają rolnicy. I nic w tym dziwnego, bo ceny oferowane w skupach są bardzo niskie, a często z powodu importowanych świń nie ma też zapotrzebowania na polskie mięso.

Czytaj także: Pomoc dla hodowców trzody chlewnej: Zbyt krótki termin na składanie wniosków

Obecnie zakłady obojowe płacą od 3 do 4 złotych za kilogram dostarczonego żywca. Cena oczywiście uzależniona jest jeszcze od wielkości oraz mięsności odstawianej partii zwierząt.

– Rynek żywca wieprzowego jest bliski załamania. Ceny skupu oferowane krajowym producentom świń poniżej 4 zł/kg żywca nie pokrywają kosztów produkcji. W stosunku do cen sprzed roku spadek cen skupu przekracza 30%. Wiele zakładów przekłada odbiory żywca na kolejne tygodnie. Do Polski wjeżdżają transporty z tucznikami z Niemiec, które z powodu ograniczonych mocy przetwórczych przez pandemię Covid-19, nie mogą być ubite w rzeźniach u naszego zachodniego sąsiada. W najtrudniejszym położeniu są rolnicy produkujący w strefach ASF, gdzie oczekiwanie na odbiór świń przez zakłady mięsne jest najdłuższy, a proponowane ceny skupu o kilkadziesiąt groszy niższe od średniej krajowej – komentuje Aleksander Dargiewicz, prezes zarządu Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.