fbpx
Strona głównaWiadomościAkademia Żywienia Roślin: Od czego zależy pobieranie potasu przez rośliny?

Akademia Żywienia Roślin: Od czego zależy pobieranie potasu przez rośliny?

Czynnikiem warunkującym pobieranie potasu przez rośliny jest odczyn gleby, temperatura, stopień aeracji podłoża, a także wilgotność. Ograniczenie pobierania jonów potasowych może mieć miejsce zarówno przy kwaśnym, jak i zasadowym odczynie gleby. Wysokie stężenie jonów wodoru, obecne w glebach kwaśnych, powoduje utrudnienia w procesie wymiany kationów pomiędzy systemem korzeniowym a roztworem glebowym.

Podobnie zakłócenia w przyswajalności potasu związane są ze zbyt małym udziałem tlenu oraz z niską temperaturą gleby. Wpływa to na zmiany w dynamice oddychania oraz wzrost lepkości plazmy. Zbyt niska temperatura stanowi przyczynę spadku aktywności plazmy oraz zmniejszenia stopnia przepuszczalności dla potasu. Duże uwilgotnienie gleby wiąże się z dobrą przyswajalnością potasu przez rośliny.

Kolejnym czynnikiem warunkującym pobieranie tego makroskładnika przez rośliny jest stężenie innych jonów w roztworze glebowym oraz ich ilościowy stosunek do jonów potasu. Jonami zwiększającymi przyswajalność potasu są jony azotanowe oraz chlorkowe. Z kolei jonami antagonistycznymi, wpływającymi na obniżenie pobierania tego makroskładnika przez rośliny są jony wapniowe, magnezowe i amonowe, a w niektórych przypadkach również jony sodowe. Pobieranie jonów potasu zakłócają również jony siarczanowe. Przyswajalność potasu uzależniona jest od zaopatrzenia roślin w azot, ze względu na rolę jonów potasowych w transporcie jonów azotanowych. W miarę zwiększania pobierania przez rośliny azotu zwiększa się również pobieranie przez nie potasu.

Potas przemieszcza się z fazy stałej gleby do strefy korzeniowej na kilka sposobów, a mianowicie poprzez dyfuzję jonów w roztworze glebowym, poprzez wymianę jonową oraz w drodze przepływu z roztworem glebowym. Przepływ potasu z wodą jest związany z procesami transpiracji i ewaporacji, a także jest uzależniony od przesiąkania wody w głąb profilu glebowego. Szybkość i zasięg dyfuzji zależy od wilgotności i temperatury gleby oraz od stężenia potasu pomiędzy główną masą gleby a powierzchnią systemu korzeniowego. Jeśli stężenie roztworu glebowego jest wyższe, to znacznie sprawniejszy jest mechanizm zaopatrujący korzenie w ten makroelement, a co się z tym wiąże – lepsze zaopatrzenie roślin w potas.

 

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.