Akademia Warzywnicza ruszyła!

…a w jej ramach seria spotkań dla doradców z całej Polski, w trakcie których można poznać efekty nawożenia w różnych technologiach kilkunastu gatunków warzyw różnych odmian.

Producenci warzyw wciąż poszukują możliwości poprawy jakości plonów, bowiem wymagania konsumentów w tej kwestii stale rosną. Priorytetem każdego ogrodnika jest wypracowanie takiej technologii uprawy, która przy racjonalnych nakładach finansowych zagwarantuje im maksymalne zyski z produkcji. Przy uprawie warzyw niezwykle istotnym zagadnieniem, które determinuje rentowność działania, jest nawożenie.

W Polsce pojawiła się najprawdopodobniej pierwsza platforma edukacyjna – Akademia Warzywnicza obrazująca efekty stosowania różnych metod nawożenia w uprawach warzywniczych. Narzędzie to skierowane jest do doradców ogrodniczych z całego kraju. Będą oni mogli wspierać swoich klientów, prezentując im najkorzystniejsze i najbardziej efektywne rozwiązania dostępne na rynku.

Na poletkach Akademii uprawianych jest kilkanaście gatunków warzyw różnych odmian, które nawożone są w kilku odmiennych technologiach. Odwiedzający poletka demonstracyjne mogą naocznie przekonać się, która z nich daje najlepsze rezultaty. Każda z tych upraw opatrzona jest analizą kosztów, tym samym nie jest trudno stwierdzić, która z zastosowanych technologii jest najbardziej efektywna i atrakcyjna kosztowo.

W czerwcu bieżącego roku odbyło się pierwsze z serii spotkań, w którym uczestniczyło kilkudziesięciu doradców z całej Polski. Oczywiście o tej porze roku różnice w efektach rozmaitych technologii nawożenia w przypadku warzyw gruntowych, takich jak: pomidor czy papryka nie rzucały się jeszcze w oczy, ale na przykład przy produkcji sałat były one spektakularne.

Podczas prezentacji polowej porównano plon handlowy sałaty masłowej, lodowej, strzępolistnej i dębolistnej. Wszystkie te odmiany były nawożone w trzech różnych technologiach. W przypadku sałaty masłowej i strzępolistnej różnica w plonie była zaskakująco duża. Organizatorzy Akademii udowodnili, że w zależności od rodzaju nawożenia można uzyskać blisko dwukrotnie wyższy plon, przy zachowaniu bardzo wysokich parametrów jakościowych.

Najlepsze wyniki uzyskano z poletek, na których użyto nawozów z biostymulacją. Pełnią one w roślinie funkcję nawozów i odżywek dostarczających składniki pokarmowe, antystresantów, ukorzeniaczy poprawiających funkcjonowanie systemu korzeniowego i związków kompleksujących składniki pokarmowe w formie aminokwasów. Nie tylko odżywiają rośliny, ale dodatkowo stymulują je do rozwoju. Z uwagi na fakt, że warzywa powinny być zdrowe z samej definicji, warto zadbać o to, żeby były nawożone nawozami opartymi na naturalnych związkach organicznych, na przykład wyselekcjonowanych ekstraktach z alg. Jedna z prezentowanych technologii uwzględnia w swoim składzie substancję wpływającą na przemiany azotowe, obniżając poziom azotanów w roślinach – N-pro.

Pomysłodawcą tego przedsięwzięcia jest Piotr Szurek – specjalista do spraw upraw warzywniczych z wieloletnim doświadczeniem, którego wiedza pozwoliła na rzetelne przeprowadzenie i wszechstronną ocenę efektów tej inicjatywy. Patronem i mecenasem Akademii jest firma Timac Agro Polska.

Anna Rogowska