fbpx
Strona głównaUprawaKukurydzaA może kukurydza cukrowa?

A może kukurydza cukrowa?

Kukurydza cukrowa zaliczana jest do roślin warzywnych. Uprawiana jest zarówno na świeży rynek, w postaci surowych lub gotowanych kolb, jak również dla przemysłu przetwórczego – do produkcji mrożonek, konserw, rzadziej kaszy i mąki. W największej ilości uprawiana jest i spożywana w USA, a następnie w Chinach i Brazylii, zaś w Europie na Węgrzech, Francji i Włoszech, zaś u nas na powierzchni około 6 tys. ha.

W ziarnie kukurydzy zwyczajnej dominuje skrobia, podczas gdy w cukrowej słodkie cukry – amylodekstryny, które podczas dojrzewania i wysychania ziarna kurczą się. Z tej przyczyny dojrzałe ziarno jest silnie pomarszczone, zaś wewnątrz szkliste. W zależności od zawartości amylodekstryn, wyróżnia się trzy formy botaniczne kukurydzy cukrowej:

  • normalnie słodkie, zawierające 4-6 proc. cukrów w świeżej masie ziarna;
  • bardzo słodkie – zawierające 6,1-8 proc. cukrów;
  • super słodkie – zawierające 8,1-12 proc. cukrów, sporadycznie więcej.

Na cele przetwórcze uprawiane są odmiany super słodkie lub słodkie, zaś na świeży rynek super słodkie, bardziej akceptowane przez konsumentów. Ziarno powinno być koloru żółtego. W przypadku jej uprawy na bezpośrednie spożycie, ale też do przetwórstwa, kolby w krótkim czasie tracą walory smakowe i handlowe gdyż są zbierane i spożywane w dojrzałości mlecznej ziarna. Dlatego przed podjęciem uprawy na większą skalę, trzeba sobie zapewnić rynek zbytu.

Materiał siewny powinien być corocznie odnawiany, gdyż jest to forma mieszańcowa. Wysiew  nasion pozyskanych z własnej plantacji, powoduje rozszczepienie cech i pogorszenie cech jakościowych plonu. Udaje się na większości gleb, niemniej na  słabszych, plony są niższe i gorsze jakościowo (mniejsze kolby, nie zawsze w pełni zaziarnione).

Dlatego  lepsze wyniki daje w stanowiskach żyznych, próchnicznych, dobrze utrzymujących wodę.

Korzystnie reaguje na nawadnianie, zwłaszcza w okresie kwitnienia i tworzenia kolb i ziarniaków. Optymalny zakres  pH  gleby to 5,6–6,8. Rośliny lepiej rosną i plonują na terenie równinnym lub południowym skłonie, gdzie jest większe nasłonecznienie  i szybsze nagrzewanie gleby wiosną.

Co najmniej w odległości 300 m nie powinny być uprawiane inne formy i odmiany kukurydzy,  gdyż jest ona wiatropylna i może zostać zapylona obcym pyłkiem. W wyniku tego tworzy się ziarno  pozbawione walorów kukurydzy cukrowej.

Kukurydza cukrowa w miarę dobrze znosi 2-letnią monokulturę. Dłuższa skutkuje większą presją chorób, szkodników i chwastów. Wówczas trzeba intensywniej chronić rośliny, a walka chemiczna jest w tym przypadku mniej wskazana. Dawki składników powinny być ustalane na podstawie analiz zasobności gleby. Szczególnie dużo pobiera N i K, zaś mniej P, Mg i S. Z mikroelementów ważny jest bor i cynk, poza tym (na glebach o pH powyżej 6,5) mangan.

Przeciętnie stosuje się w przeliczeniu na ha – jesienią (pod orkę zimową) lub wczesną wiosną: do 70 kg P2O5 i  120 kg K2O, zaś wyłącznie wiosną: do 100 kg N (w 2 dawkach) oraz  150 kg kizerytu lub siarczanu magnezu. Przy wysokiej zasobności gleby, jak też  nawożeniu zlokalizowanym (w rzędy, poniżej wysiewanych nasion) dawki mogą być znacznie mniejsze. Dolistnie w dwóch opryskach warto też dać jedno- (w stężeniu do 3 proc.) lub 7-wodny (do 5 proc.) siarczan magnezu, niekiedy także mocznik (do 5 proc.) oraz bor (do 250 g B), cynk (do 400 g Zn) i mangan (do 600 g/ha Mn).

Kukurydzę cukrową uprawia się z bezpośredniego wysiewu w pole lub poprzez wysadzanie wyprodukowanej wcześniej rozsady. W tym celu wysiewana jest niekiedy w kilku terminach (w odstępach 7–10 dniowych), by wydłużyć dostawę kolb na rynek. W tradycyjnej uprawie powinna być wysiewana, gdy na głębokości 8 cm, temperatura gleby osiągnie ponad 8 st. C. W warunkach polowych przypada to zwykle na pierwszą połowę maja, zaś pod osłonami w kwietniu.

Siew w kilku terminach kończy się zazwyczaj pod koniec maja lub (odmiany wczesne) na początku czerwca. Na plantacjach towarowych, wysiewana jest zwykle w obsadzie 50–75 tys. ziarniaków/ha, przy szerokości międzyrzędzi 60–75 cm, zaś w rzędach co 20–35 cm. Przy szerszych międzyrzędziach powinna być gęściej siana w rzędach i odwrotnie. Na glebach zwięźlejszych na głębokość do 3 cm, zaś na lżejszych do 5 cm.

Cukrowa jest bardziej wrażliwa na herbicydy, niż zwyczajna. Należy więc dokładnie sprawdzać etykiety, bądź skonsultować się z przedstawicielem firmy. Bardzo groźnym szkodnikiem jest omacnica prosowianka, której gąsienice mogą powodować duże straty kolb. W walce z nimi pierwszy oprysk należy wykonać podczas pełni kwitnienia wiech, a następny po 7–10 dniach. Można je też zwalczać biologicznie, wykładając na plantacji preparaty zawierające jaja kruszynka.

Kolby kukurydzy cukrowej zbierane są u nas ręcznie. Zbiór mechaniczny generuje straty (uszkodzenia kolb i ziarna), zwłaszcza iż nierównomiernie dojrzewa. Poza tym niektóre odmiany i  rośliny, zwłaszcza przy rzadkim zasiewie lub wschodach oraz w brzeżnych rzędach, wykształcają dwie, nierównomiernie dojrzewające kolby. Stąd wskazany jest ręczny zbiór w dwóch terminach.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.