W styczniu 2015 roku indeks światowych cen żywności FAP obniżył się w stosunku do poprzedniego miesiąca o niecałe 2%. Niby niewiele, a jednak każda taka obniżka bije po kieszeniach producentów.
Szczególnie w sytuacji, gdy nie jest to pierwszy taki spadek – trwa on nieprzerwanie od kilku miesięcy, a ceny osiągają najniższy od kilku lat poziom.
W porównaniu do stycznia ub.r., tegoroczny styczeń to obniżka cen o ponad 10%. Ceny żywności na świecie znajdują się obecnie na poziomie najniższym od lipca 2010 r. Wartość indeksu malała sukcesywnie od kwietnia 2014 r.
W pierwszym miesiącu tego roku spadły ceny prawie wszystkich towarów wchodzących w skład indeksu, z wyjątkiem cukru, który nieznacznie podrożał. Indeks cen mięsa obniżył się wobec grudnia o 1,6% do 194,3 pkt. Skąd taka sytuacja? No cóż, spadek kursu wymiany walut, zwłaszcza euro, wobec dolara amerykańskiego jest jedną z głównych przyczyn. Poza tym, każdy z poszczególnych sektorów i branż boryka się ze swoimi problemami. A, niestety, ubiegły rok w nie obfitował.
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA