5 porcji owoców i warzyw każdego dnia to sposób na…

Dieta Polaków jest ciągle uboga w warzywa, owoce oraz przetwory z nich produkowane, takie jak soki i musy. A przecież są one gwarantem świetnego zdrowia, samopoczucia, czy wyglądu…

Najczęstsze błędy żywieniowe, popełniane przez Polaków, to nieregularne spożywanie posiłków, pomijanie drugich śniadań oraz podwieczorków. Nagminne jest natomiast podjadanie między posiłkami. Co więcej, spożywamy zdecydowanie za mało produktów zalecanych w odpowiednio zbilansowanej diecie, takich jak mleko, ciemne pieczywo, owoce i warzywa. Wartość naszych posiłków odbiega od zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, co jest niejednokrotnie przyczyną chorób cywilizacyjnych.

Jedną z głównych przyczyn takiej sytuacji są nieprawidłowe przyzwyczajenia żywieniowe, które zostały nam utrwalone już w okresie dzieciństwa. Poza tym szybkie tempo życia, które wpływa na częstsze sięganie po niezdrowe przekąski, a także duża dostępność jedzenia typu fast food.

Z badań przeprowadzonych przez Instytut Badawczy Millward Brown wynika, że w aspekcie pozytywnych nawyków żywieniowych przodują mieszkańcy miast. Większość z nich (43,9%) spożywa owoce 2-3 razy dziennie, podczas gdy większość mieszkańców wsi (40,8% badanych) sięga po nie tylko raz dziennie. Podobnie jest w kwestii warzyw – mieszkańcy miast (50%) spożywają je 2-3 razy dziennie, natomiast mieszkańcy wsi (53,9%) tylko raz dziennie. Tymczasem optymalnie jest sięgać po owoce i warzywa minimum 5 razy w ciągu dnia. Jedną porcję może zastąpić sok owocowy, warzywny lub owocowo-warzywny.

Mieszkańcy miast (32,7%) piją soki 2-3 razy dziennie, natomiast mieszkańcy wsi (34,2%) rzadziej niż raz dziennie. Jedynie w kwestii musów spożycie jest podobne. Wynika to z faktu, iż są to produkty nowe na rynku. – Mus to w pełni identyczny z naturalnymi warzywami i owocami, przetarty produkt. Zawiera drogocenny błonnik oraz witaminy i minerały takie jak owoce lub warzywa, z których został wyprodukowany. Nie zawiera on dodatku cukru, więc jest produktem w 100% naturalnym.” – zapewnia dietetyk, Agata Ziemnicka-Łaska.

Renata Struzik, źródło: KUPS