3 składniki wpływające na gospodarkę wodną roślin. Sprawdź, jak pomóc roślinom przetrwać susze?

Składniki wpływające na gospodarkę wodną roślin – potas, sód, amonowy octanu cynku. Zwiększają tolerancję roślin na suszę i poprawiając zaopatrzenie roślin w wodę. Podpowiadamy kiedy je zastosować i w jakich nawozach.

reklama
Baner Amazone
Potas zwiększa tolerancję roślin na suszę

Potas obok azotu pobierany jest przez rośliny w największych ilościach. W okresie intensywnego wzrostu niektóre gatunki roślin, głównie okopowe i pastewne) pobierają dziennie nawet kilkanaście kg K2O z 1 ha, podczas gdy zboża i rzepak kilka kg. Szacuje się, iż niedobór potasu w naszych glebach jest drugim spośród czynników nawozowych, po kwaśnym odczynie, elementem ograniczającym wysokość i jakość plonów. Dobre zaopatrzenie roślin w potas ułatwia pobieranie i przepływ wody przez komórki korzenia i jej transport w wiązkach przewodzących.

Rośliny wykazują wówczas niższy współczynnik transpiracji, czyli zużywają mniej wody na wyprodukowanie jednostki suchej masy. Dzięki temu lepiej przetrzymują okresy suszy i niskich temperatur, dłużej w ciągu dnia utrzymują turgor, co przejawia się większą aktywnością fotosyntezy i korzystnym wskaźnikiem asymilacji netto. Dłuższa żywotność roślin w ciągu dnia zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój oraz syntezę i gromadzenie materiałów zapasowych, głównie cukrów. Jon potasowy ułatwia też transport tych związków w roślinie i zwiększa pojemność organów spichrzowych, gdzie są odkładane.

reklama
Baner Kioti
Sód także ważny

Warto w tym miejscu wspomnieć o sód. Pierwiastek pod względem właściwości chemicznych i funkcji życiowych, jakie pełni w roślinie – zastępuje w pewnym stopniu potas. Wprawdzie rośliny uprawiane w naszej strefie klimatycznej, mogą funkcjonować bez sodu, ale wiele z nich, szczególnie burak, szpinak oraz niektóre trawy i zboża, korzystnie reagują wzrostem plonu na obecność sodu w roślinie, nawet w warunkach optymalnego zaopatrzenia w potas. Jest to szczególnie widoczne (dotyczy większości roślin) w latach z niedoborem opadów.

Sód podobnie jak potas, zwiększa tolerancję roślin na suszę, m.in. poprzez wzrost ciśnienia osmotycznego komórek, które dzięki temu sprawniej pobierają i zatrzymują wodę.

Sód może być wnoszony zarówno doglebowo, w nawozach: Belenus, Korn-Kali, Lubofos pod buraki, Magnesia-Kainit, PKS plus, PK 20 plus z sodem, Vervactor, UltraKali, YaraMila PROBETA, a także dolistnie, np. w nawozach: ADOB Na, Mag-Sód-Activ oraz YaraVita Betatrel. Zbyt duże dawki sodu (w mniejszym stopniu potasu) stosowane doglebowo, wpływają niekorzystnie na strukturę gleb, a ściślej stabilność gruzełków glebowych, które są łatwiej rozmywane.

Amonowy octan cynku dla poprawy zaopatrzenie roślin w wodę

Korzystnie na rozwój systemu korzeniowego i zaopatrzenie roślin w wodę i składniki pokarmowe, wpływają także preparaty (nawozy) dolistne, wytworzone na bazie amonowego octanu cynku. Związek ten aktywuje tworzenie fitohormonów (auksyn), stymulujących rozrost korzeni, w tym głównie bocznych i włośnikowych. Dzięki temu zwiększa się tolerancja roślin na suszę oraz lepsze pobieranie i wykorzystanie składników pokarmowych, a przy tym dostarczany jest dodatkowo cynk i azot.

Spośród nawozów zawierających ten związek (amonowy octan cynku) wymienić można: Dynamic Cresco, FertiLIQ Radix, Root Activ, Rootstar. Badania prowadzone na ozimych formach pszenicy i rzepaku z nawozami Mag-Sód-Activ i Root Activ (stosowane łącznie i oddzielnie) dały zwyżkę plonu od 5 do 12 proc., w zależności od wariantu doświadczenia.

reklama
baner SDF

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI