Składniki wpływające na gospodarkę wodną roślin – potas, sód, amonowy octanu cynku. Zwiększają tolerancję roślin na suszę i poprawiając zaopatrzenie roślin w wodę. Podpowiadamy kiedy je zastosować i w jakich nawozach.
Potas zwiększa tolerancję roślin na suszę
Potas obok azotu pobierany jest przez rośliny w największych ilościach. W okresie intensywnego wzrostu niektóre gatunki roślin, głównie okopowe i pastewne) pobierają dziennie nawet kilkanaście kg K2O z 1 ha, podczas gdy zboża i rzepak kilka kg. Szacuje się, iż niedobór potasu w naszych glebach jest drugim spośród czynników nawozowych, po kwaśnym odczynie, elementem ograniczającym wysokość i jakość plonów. Dobre zaopatrzenie roślin w potas ułatwia pobieranie i przepływ wody przez komórki korzenia i jej transport w wiązkach przewodzących.
Rośliny wykazują wówczas niższy współczynnik transpiracji, czyli zużywają mniej wody na wyprodukowanie jednostki suchej masy. Dzięki temu lepiej przetrzymują okresy suszy i niskich temperatur, dłużej w ciągu dnia utrzymują turgor, co przejawia się większą aktywnością fotosyntezy i korzystnym wskaźnikiem asymilacji netto. Dłuższa żywotność roślin w ciągu dnia zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój oraz syntezę i gromadzenie materiałów zapasowych, głównie cukrów. Jon potasowy ułatwia też transport tych związków w roślinie i zwiększa pojemność organów spichrzowych, gdzie są odkładane.
Sód także ważny
Warto w tym miejscu wspomnieć o sód. Pierwiastek pod względem właściwości chemicznych i funkcji życiowych, jakie pełni w roślinie – zastępuje w pewnym stopniu potas. Wprawdzie rośliny uprawiane w naszej strefie klimatycznej, mogą funkcjonować bez sodu, ale wiele z nich, szczególnie burak, szpinak oraz niektóre trawy i zboża, korzystnie reagują wzrostem plonu na obecność sodu w roślinie, nawet w warunkach optymalnego zaopatrzenia w potas. Jest to szczególnie widoczne (dotyczy większości roślin) w latach z niedoborem opadów.
Sód podobnie jak potas, zwiększa tolerancję roślin na suszę, m.in. poprzez wzrost ciśnienia osmotycznego komórek, które dzięki temu sprawniej pobierają i zatrzymują wodę.
Sód może być wnoszony zarówno doglebowo, w nawozach: Belenus, Korn-Kali, Lubofos pod buraki, Magnesia-Kainit, PKS plus, PK 20 plus z sodem, Vervactor, UltraKali, YaraMila PROBETA, a także dolistnie, np. w nawozach: ADOB Na, Mag-Sód-Activ oraz YaraVita Betatrel. Zbyt duże dawki sodu (w mniejszym stopniu potasu) stosowane doglebowo, wpływają niekorzystnie na strukturę gleb, a ściślej stabilność gruzełków glebowych, które są łatwiej rozmywane.
Amonowy octan cynku dla poprawy zaopatrzenie roślin w wodę
Korzystnie na rozwój systemu korzeniowego i zaopatrzenie roślin w wodę i składniki pokarmowe, wpływają także preparaty (nawozy) dolistne, wytworzone na bazie amonowego octanu cynku. Związek ten aktywuje tworzenie fitohormonów (auksyn), stymulujących rozrost korzeni, w tym głównie bocznych i włośnikowych. Dzięki temu zwiększa się tolerancja roślin na suszę oraz lepsze pobieranie i wykorzystanie składników pokarmowych, a przy tym dostarczany jest dodatkowo cynk i azot.
Spośród nawozów zawierających ten związek (amonowy octan cynku) wymienić można: Dynamic Cresco, FertiLIQ Radix, Root Activ, Rootstar. Badania prowadzone na ozimych formach pszenicy i rzepaku z nawozami Mag-Sód-Activ i Root Activ (stosowane łącznie i oddzielnie) dały zwyżkę plonu od 5 do 12 proc., w zależności od wariantu doświadczenia.