200 największych firm

Przedstawiamy „Zestawienie 200 największych firm z sektora przetwórstwa owocowo-warzywnego” redakcji Rynku Spożywczego i firmy Bisnode D&B Polska.

Unilever Polska, Nestle Polska, Grupa Maspex Wadowice, Krajowa Spółka Cukrowa, Agros Nova, Pfeifer & Langen Polska, Nordzucker Polska, Tymbark, Hj Heinz Polska i Dinter Polska otwierają „Zestawienie 200 największych firm z sektora przetwórstwa owocowo-warzywnego”. Pełna lista dostępna jest w najnowszym magazynie Rynek Spożywczy.
W zestawieniu największych firm specjalizujących się w produkcji i przetwórstwie warzyw i owoców uwzględniono ponad 200 firm z szeroko pojętej branży podzielonej na dwie grupy: producentów i przetwórców owoców oraz warzyw. Decydującym elementem była dostępność danych finansowych.
Dane finansowe zabrane na potrzeby rankingu pokazują, że polskie firmy owocowo-warzywne zdały egzamin ze zdolności adaptacyjnych w trudnym czasie dla światowej gospodarki. Te największe i najcenniejsze w sektorze spożywczym postawiły nie tylko na utrzymanie status quo, ale za swój strategiczny cel wybrały rozwój i zwiększenie udziału w rynku. Zestawione podmioty wykazują się w średnim ujęciu zwiększonym przychodem, choć jednocześnie notują coraz mniejszy zysk.
Firmy przetwarzające warzywa i owoce wierzą w sens inwestowania w nowe produkty i w innowacje, świadomie i intensywnie szukają nowych rynków zbytu, również poza granicami Polski, gdzie nasze przetwory cieszą się coraz lepszą sławą.
Wydaje się, że polscy przedsiębiorcy wyciągnęli lekcję z ostatniego kryzysu gospodarczego. Zrozumieli, że kontakt z klientem trzeba utrzymywać zawsze, zwłaszcza w kryzysie. W odróżnieniu od lat ubiegłych nie cięto ślepo kosztów, ale je racjonalizowano. Nie rezygnując przy tym z powiększenia wydatków wszędzie tam, gdzie wydawało się to słuszne. Szczególnie na marketing i reklamę. Taka polityka zdała egzamin – mówi Tomasz Starzyk, ekspert firmy Bisnode D&B Polska.
Jak pokazują badania z końca czerwca br. wywiadowni gospodarczej Bisnode D&B Polska, ponad 70 proc. firm z zatrudnieniem powyżej 250 pracowników znajduje się w bardzo dobrej i dobrej kondycji finansowej. Stało się to możliwe dzięki silnemu popytowi wewnętrznemu oraz rosnącemu eksportowi.
Kondycja finansowa polskich firm dobrze wróży na przyszłość. Pomimo tego, że te największe podmioty stanowią poniżej jednego proc. ogólnej liczby firm w Polsce, to tworzą jedną trzecią PKB wytwarzanego przez sektor przedsiębiorstw i prawie jedną czwartą całego PKB Polski. 
W dużych firmach pracuje ponad 40 proc. osób zatrudnionych w sektorze przedsiębiorstw, a ich inwestycje to przeszło 50 proc. wartości inwestycji realizowanych przez wszystkie firmy. – Wszystko wskazuje na to, że w kolejnych latach te największe podmioty będą się starały wykorzystać poprawę koniunktury do wzrostu udziału w rynku. Zwiększając przychód kosztem zysku – dodaje Tomasz Starzyk.
Polski sektor przetworów owocowo-warzywnych, mrożonek i gotowych dań jest bardzo rozdrobniony, nadal działa na nim wielu producentów lokalnych, brakuje ewidentnych liderów rynkowych. Dlatego należy się spodziewać procesów konsolidacyjnych, jak w przypadku grupy Agros Nova, która poszukuje możliwości poszerzenia swego portfolio o nowe kategorie. 
Na rynku słychać pogłoski, że największe koncerny działające w Polsce, takie jak Unilever, Nestlē, Maspex czy Heinz także intensywnie szukają możliwości rozwoju biznesu na naszym rynku, m.in. poprzez przejęcia istniejących marek, rentownych i atrakcyjnych spółek z branży przetwórstwa owocowo-warzywnego – mówi Magda Brzózka, dziennikarka Rynku Spożywczego.
Czy ostatnie kryzysowe miesiące odbiły się na firmach przetwarzających owoce i warzywa? Zdania są podzielone. Część przedsiębiorców narzeka na ceny i dostęp do surowców, część przetwórców w zaciskaniu pasa przez polskich konsumentów upatruje sukcesu. 
Najbardziej pesymistycznie pierwszą połowę 2013 r. wspominają producenci bakalii i firmy przetwarzające ogórki (surowca było mało i jest o ponad 100 proc. droższy niż przed rokiem). 
Dla wielu mniejszych, polskich przetwórni ogórek to flagowa pozycja w portfolio, można się spodziewać negatywnych wieści i słabych wyników finansowych. Problemem jest również utrzymujący się spadek popytu i utrudniony dostęp do kredytów. Polacy coraz chętniej gotują w domu, by nie wydawać pieniędzy na jedzenie w restauracjach. Największymi optymistami są więc producenci mrożonek, którzy liczą na to, że rynek będzie rósł w kolejnych latach o kilka proc. – dodaje Magda Brzózka. 
„Zestawienie 200 największych firm z sektora przetwórstwa owocowo-warzywnego” zostało opublikowana w magazynie Rynek Spożywczy, NR 4 (33) 2013.
(Źródło: Rynek Spożywczy/portalspozywczy.pl)