Krajowa Spółka Cukrowa 4 września w cukrowni w Malborku zainaugurowała kampanię cukrowniczą 2016/2017, która zapowiada się jako jedna z najdłuższych w historii spółki.
W tym roku, podobnie do ubiegłego, do kampanii przystąpi siedem cukrowni wchodzących w skład Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Poszczególne oddziały rozpoczną przerób buraków pomiędzy 10 a 24 września. Najwcześniej kampania rozpoczęła się w Cukrowni Malbork oraz Cukrowni Nakło, natomiast najpóźniej rozpocznie krojenie Cukrownia Kruszwica.
– Według prognoz tegoroczna kampania potrwa ok. 100 dni. Limit produkcji cukru przyznany spółce na rok obrotowy 2016/2017 wynosi blisko 550 tys. ton. Na kampanię cukrowniczą w 2016 roku KSC S.A. zakontraktowała ok. 4,7 mln ton buraków uprawianych na 83,5 tys. ha. Zgodnie z planem dostarczy je około 15 tys. Plantatorów, z którymi podpisano umowy. Szacuje się, że łączna produkcja cukru wyniesie ponad 800 tys. ton – informuje KSC.
Przewidywane zakończenie kampanii cukrowniczej prowadzonej przez Krajową Spółkę Cukrową S.A. nastąpi w pierwszej dekadzie stycznia 2017 r.
Źródło: KSC