Firma Soufflet Polska, zajmująca się głównie skupem jęczmienia browarnego i produkcją słodu, obchodzi w tym roku swoje 10-lecie. Uroczyste obchody odbędą się jutro tj. 18 czerwca br. na terenie Rolniczego Gospodarstwa Doświadczalnego w miejscowości Dłoń N
Soufflet jest firmą z ponad 100-letnią tradycją, wywodzącą się z Francji, ale działającą praktycznie na całym świecie. Firma ma swoje oddziały m. in. w Polsce, Rosji, Ukrainie, Belgii, Hiszpanii ale także na Kubie, w Chinach, w Kandzie i USA.
W Polsce firma ma swoją siedzibę w Poznaniu i działa na terenie całej zachodniej Polski.
Dział Soufflet Rolnictwo już od ponad 10 lat rozwija produkcję jęczmienia browarnego, z którego następnie firma produkuje słód. Jego odbiorcami są browary obecne na rynku.
Firma skupuje ponadto pszenicę, rzepak i kukurydzę. Skup odbywa się głównie w dwóch elewatorach- w Kościanie (woj. wielkopolskie) oraz Strzelinie (woj. dolnośląskie), których właścicielami jest Soufflet. Na czas kampanii skupowej firma wynajmuje dodatkowe obiekty.
Soufflet Polska posiada również własną Centralę Nasienną w Ostrowie Wielkopolskim, w której produkowany jest kwalifikowany materiał siewny.
Firma prowadzi kompleksową obsługę klienta począwszy od kontraktacji, poprzez zakup środków do produkcji rolnej, aż po skup produktu końcowego.
W trakcje jutrzejszych obchodów 10-lecia firmy, zaprezentowane zostaną doświadczenia polowe Soufflet Polska, doświadczenia genetyczno-hodowlane Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (dawna Akademia Rolnicza) oraz doświadczenia z pszenżytem ozimym Hodowli Roślin Szelejewo.
Uroczystość uświetni występ kabaretowy Jerzego Kryszaka.
Relacja z imprezy na www.wrp.pl
MS/Wrp.pl