O tym, dlaczego warto jeść wieprzowinę, można było się dowiedzieć podczas Pomorskiego Pikniku Wieprzowego zorganizowanego 19 czerwca w Starym Polu przez Pomorską Izbę Rolniczą .
Celem imprezy, która miała miejsce podczas XXIII Żuławskich Targów Rolnych, było bowiem promowanie wśród konsumentów spożycia mięsa wieprzowego i jego przetworów. A warto je jeść , ponieważ, o czym mało kto wie, jest ono doskonałym źródłem witamin B6 , B12 ,PP, A i D oraz żelaza lepiej przyswajalnego przez organizm ludzki od tego znajdującego się w produktach roślinnych.
Organizowany przez PIR piknik jest częścią cyklu prowadzonej przez samorząd rolniczy ogólnopolskiej kampanii promocyjnej, której celem jest promocja wyrobów mięsnych, wędlin i przetworów na bazie wieprzowiny ze szczególnym uwzględnieniem wyrobów wysokiej jakości produkowanych w oparciu o gwarantowane unijne i krajowe systemy jakości, w tym produkowanych tradycyjnymi metodami produkcji.
Celem kampanii jest także zwrócenie uwagi konsumentów, na istotę właściwego i zdrowego odżywiania oraz rolę mięsa wieprzowego w diecie człowieka.
Mięso wieprzowe jest jednym z głównych źródeł pełnowartościowego białka w naszej diecie. Dlatego obok zbóż, warzyw i owoców powinno być ono stałym elementem każdego menu. Nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik jest indywidualne. Zależy ono od wielu czynników m.in. płci, wieku, masy ciała, a także stanu zdrowia. Ocenia się, że codziennie powinniśmy dostarczać organizmowi od 10% do 15% energii właśnie z białek.