W najbliższy weekend to jest 30–31 lipca w Drohiczynie odbędzie się impreza z cyklu ,,Kulinarny Szlak Wschodniej Polski”. Jest to wspólna inicjatyw 3 województw: podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego, której celem jest promocja produktu tradycyjnego i regionalnego.
Wschodnia część Polski to bogactwo tradycji kulinarnych, stąd pomysł na połączenie sił urzędów marszałkowskich województw podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego, aby wspólnie promować potrawy regionalne. Dzieje się to za sprawą otwartych dla wszystkich spotkań, które odbywają w każdym z trzech województw. Jako pierwsze wystartowało Województwo Lubelskie, gdzie w dniach 30-31 maja podczas XVII Ogólnopolskiego Festiwalu „W krainie pierogów” odbyła się prezentacja kuchni trzech województw. Kolejne spotkania odbędzie się 30-31 lipca w Parku Miejskim w Drohiczynie na Podlasiu , a następne 7 sierpnia w miejscowości Basznia Dolna na Podkarpaciu – informuje Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.
Jak udało się nam ustalić spotkanie w Drohiczynie jest częścią Dni Drohiczyna. Prezentacja potraw regionalnych trzech województw skupionych na „Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” będzie miała miejsce w Parku Miejskim w specjalnym miasteczku produktów tradycyjnych i regionalnych Wschodniej Polski. Dodatkowo przewidziane są pokazy kulinarne, stoiska informacyjno – promocyjne trzech województw: podkarpackiego, podlaskiego oraz lubelskiego. Wystawcy z trzech województw będą mieli szansę na wygraną w konkursach na najatrakcyjniejsze stoisko oraz najsmaczniejszy produkt.
Źródło: Wrota Podlasia