Przedstawiamy uwagi Krajowej Rady Izb Rolniczych do opracowanego przez Ministerstwo Środowiska projektu “Kodeksu przeciwdziałania uciążliwości zapachowej”.
“W przedstawionym projekcie Kodeksu rozdział V.3. Rolnictwo odnosi się bezpośrednio do zapachów powstających w związku z prowadzeniem produkcji rolniczej.
Zdaniem samorządu rolniczego rozdział ten powinien być przygotowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obowiązki rolników w zakresie gospodarowania zgodnego z wymogami ochrony środowiska zawarte są w Kodeksie Dobrych Praktyk, który rolnicy znają od wielu lat i przestrzegają go. Nakładanie na rolników dodatkowych obowiązków wiąże się z ponoszeniem kosztów dostosowania gospodarstwa. Należy przewidzieć środki finansowe na odpowiednie inwestycje dostosowawcze w rządowych programach jak np. PROW.
Ponadto trzeba przewidzieć czas na przeprowadzenie tych działań.
Uważamy, że rolnictwo w Polsce generalnie nie stwarza problemów w zakresie uciążliwości zapachowej, ponieważ nie ma zbyt wielu ferm wielkogabarytowych, które wytwarzałyby odory, stanowiące problem dla mieszkańców. W związku z drastycznym spadkiem pogłowia trzody chlewnej takie zagrożenie nie jest przewidywane.
Ponadto należałoby wziąć pod uwagę, że specyfika środowiska wiejskiego wiąże się z obecnością zwierząt, które nie stanowią zagrożenia dla środowiska a raczej są nieodłącznym elementem wsi”.
Źródło: KRIR