FERMA 2017

0
533

Dziś tj. 17 lutego rozpoczynają się w Łodzi XVII Międzynarodowe Targi FERMA BYDŁA oraz XX Międzynarodowe Targi FERMA ŚWIŃ i DROBIU. To specjalistyczne targi technologii hodowli i chowu podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich.

Podczas kolejnej edycji tej imprezy w łódzkiej Hali Expo (17 – 19 luty) ponad 230 wystawców z kraju i zagranicy zaprezentuje bogatą ofertę wszystkiego, co niezbędne w chowie i hodowli zwierząt począwszy od genetyki poprzez pasze i systemy ich zadawania, leki i preparaty weterynaryjne, roboty udojowe, wyposażenie budynków inwentarskich (również ich projekty i budowę), maszyny do zbioru i konserwacji pasz, a także ciągniki.
Organizator – DLG AgroFood sp. Z o.o. przewiduje ponad 30 000 zwiedzających: hodowców bydła, świń i drobiu z całej Polski.

Targi to jednak nie tylko ekspozycja firm. W 20-letniej historii imprezy, co roku niezwykle istotnym elementem była i jest konferencja naukowo-techniczna, gdzie wygłoszone zostaną 44 referaty moderowane przez wybitnych naukowców i praktyków, wśród których nie zabraknie tak uznanych w branży nazwisk jak: prof. Z. Kowalski, prof. Z. Pejsak, czy prof. J Jaśkowiak.

W tym roku odbędą się również debaty – poruszające tematy niezwykle istotne dla każdego hodowcy.

Pierwsza z nich to: „Jak zarządzać produkcją mleka na globalnym rynku”. Druga: „Czy uda się ochronić polską produkcję świń przed skutkami ASF – czy podjęte środki zaradcze są skuteczne?” Trzecia: „Współczesne rolnictwo – problemy i wyzwania w produkcji zwierzęcej” i wreszcie „Budowa i organizacja obory dla bydła opasowego i mlecznego – jakie błędy popełniamy najczęściej”.- Niezwykle bogaty jest również w tym roku program dla hodowców drobiu. W trakcie Forum Drobiarskiego odbywającego się w piątek pod patronatem Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, przedstawiciel Głównego Inspektoratu Weterynarii przedstawi bieżącą sytuację dotyczącą zwalczania ptasiej grypy. Z kolei Ambasada Królestwa Niderlandów wraz z Krajową Radą Drobiarstwa – Izbą Gospodarczą przygotowały blok pt. „Przyszłość produkcji drobiu. Postęp wiedzy i technologii w drobiarstwie” – informują organizatorzy.

Tradycją FERMY stał się, co roku budzący wielkie zainteresowanie i emocje, konkurs dla zwiedzających, w którym przybyli do EXPO hodowcy mają szansę każdego dnia wygrać laptopy i tablety fundowane przez Organizatora oraz niespodzianki przygotowane przez Wystawców.

Podczas targów spróbować będzie można doskonałych polskich serów oraz wędlin na specjalnie w tym celu przygotowanych stoiskach degustacyjnych wspieranych przez Fundusze Promocji Mleka i Wieprzowiny.

Źródło: DLG Agrofood