W czwartek, 23. Lipca Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach zorganizował Dni Otwartych Drzwi. Wykłady i prezentacje doświadczeń polowych to tylko niektóre atrakcje, zaplanowane przez organizatorów.
Dzień Otwartych Drzwi rozpoczął się już o godzinie 9:00. Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa, prof. dr hab. Małgorzata Korbin przywitała przybyłych gości, a wśród nich zarówno naukowców ze skierniewickiego instytutu, przedstawicieli firm, ODR-ów, dziennikarzy, jak również marszałka województwa łódzkiego, Witolda Stępnia oraz wojewodę łódzkiego, Jolantę Chełmińską.
Małgorzata Korbin podkreśliła ogromną rolę warzyw zarówno w naszej diecie, jak i w polskiej gospodarce. W końcu Polska jest czołowym producentem warzyw w Unii Europejskiej. Podkreśliła ona ogromną rolę i współzależność trzech podmiotów: producentów, przetwórców oraz naukowców. Nie pominęła również ośrodków doradztwa, które niosą nieocenioną pomoc rolnikom w całym kraju.
Zaraz po oficjalnym rozpoczęciu zaplanowano cykl wykładów na temat zarówno chorób, jak i szkodników warzyw (Aktualne zagrożenia chorobami upraw warzyw w polu i pod osłonami i możliwości ich zwalczania – prof. dr hab. Józef Robak, Aktualne zagrożenia przez szkodniki w uprawie warzyw w polu i pod osłonami – dr Piotr Szafranek), przechowalnictwa oraz odmian (Prognoza trwałości przechowalniczej warzyw w sezonie 2015/2016 – prof. dr hab. Franciszek Adamicki, Główne kierunki hodowli marchwi – mgr Renata Nowak). Wykłady zakończyło wystąpienie dr Marii Grzegorzewskiej na temat warzyw minimalnie przetworzonych: korzyści i zagrożeń z nich wynikających.
Po sesji wykładowej uczestnicy mogli porozmawiać i skonsultować się z pracownikami skierniewickiego instytutu. Można było również zapoznać się z wynikami najnowszych badań prowadzonych na polach doświadczalnych, w uprawie pod osłonami, jak również w pieczarkarni.
Dni Otwartych Drzwi objął honorowym patronatem Marek Sawicki, minister rolnictwa.
Renata Struzik