Pod hasłem “Czas na ser” w dniach 2-4 czerwca 2017 roku w Lidzbarku Warmińskim odbędzie się siódma edycja Festiwalu Serów i Tradycyjnych. Jest to impreza służąca odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej oraz przywróceniu i promocji “zapomnianych” smaków. To miejsce spotkań, wzajemnej edukacji, wymiany doświadczeń i integracji środowiska małych producentów oraz miłośników tradycyjnych serów.
Jak ustaliliśmy pierwszy dzień przeznaczony jest dla producentów i osób głębiej zainteresowanych serowarstwem farmerskim i jego problemami. Planowane jest seminarium oraz ocena serów zgłoszonych do konkursu przez jury. Udział w seminarium może wziąć każdy, kogo interesują technologiczne, sanitarne i prawne aspekty serowarstwa farmerskiego.
Natomiast kolejne dwa dni są otwarte i skierowane do festiwalowych gości, którzy będą mogli próbować i kupować różne polskie sery farmerskie, dostępne na co dzień tylko na lokalnych rynkach. Będzie tez możliwość zakupu kilku serów francuskich.
– Zainteresowani będą mogli uczestniczyć w warsztatach smaku, podczas których będą mogli poznać sery na co dzień niedostępne na polskim rynku i wzbogacić swoją wiedzę o ich walorach i sposobach łączenia z innymi produktami. Pierwszy raz na warsztatach pojawią się sery z Austrii – informują organizatorzy – gmina Lidzbark Warmiński.